Ministrul Justiției a publicat documentele referitoare la situația Penitenciarului Iași

Ministrul Justiției a publicat documentele referitoare la situația Penitenciarului Iași
Publicat: 10/04/2018, 20:07

Ministerul Justiției precizează că pavilionul de deținere Corp A, din cadrul Penitenciarului Iași, a fost supus expertizării tehnice pe parcursul anului 2008 si apoi în 2016, ambele expertize încadrând clădirea în clasa de risc seismic II.
Încă din anul 2017, Penitenciarul Iași a intrat în procesul de elaborare a documentațiilor tehnice (etapele de inițiere și aprobare a notei conceptuale și temei de proiectare) necesare demarării investițiilor care să conducă la îmbunătățirea condițiilor de detenție și a celor de muncă.

Consultă aici toate documentele

Tudorel Toader a anunțat luni că va publica marți documentația privind Penitenciarul Iași, care arată că au existat discuții și informări cu privire la construirea unui nou pavilion de detenție în cadrul acestei unități, pentru a echilibra gradul de supraaglomerare.

Printre documente se numără și o informare semnată de către ministrul Tudorel Toader în ianuarie 2018, transmisă directorului Administrației Penitenciarelor, Marian Dobrică, în care i se solicită o analiză a gradului de ocupare a unităților din cadrul ANP.

„În procesul de identificare a măsurilor adecvate care trebuie implementate pentru îmbunătățirea condițiilor de detenție și diminuarea fenomenului supraaglomerării, la nivelul Ministerului Justiției a fost sesizată problema gradului de ocupare la nivelul unor unități penitenciare din subordinea ANP. (…) Vă solicitătăm să întreprindeți o analiză asupra gradului de ocupare la nivelul fiecărei unități penitenciare din subordinea ANP și să dispuneți, cu respectarea profilării locurilor de deținere, transferuri de deținuți între unități penitenciare, în vederea asigurării unui echilibru al gradului de ocupare”, se arată în unul dintre documente.

Tot între aceste documente se numără și o scrisoare semnată în 29 august 2017 de către directorul Penitenciarului Iași, Marian Pompiliu, în care i se aduc la cunoștință directorului ANP vizita ministrului, dar și o notă conceptuală pentru ridicarea unui noi pavilion de detenție, format din trei corpuri de clădire. Potrivit informării, investiția este necesară deoarece pavilionul actual, care cazează deținuții, a fost expertizat tehnic și clasificat cu grad de risc seismic.

Ministrul Justiției a mai publicat și procesul verbal din 8 noiembrie 2017, în care este inclusă minuta ședinței de avizare din aceeași zi. Potrivit minutei, s-a prezentat documentația necesară construirii unui nou sector de deținere pentru Penitenciarul Iași, urmând a fi create 536 de locuri de cazare, fiecare loc cu cel puțin 4,01 mp. Tema de proiectare a fost aprobată de directorul ANP, Marian Dobrică.

Câteva zile mai târziu, în 16 noiembrie 2017, Marian Dobrică a transmis directorului Direcției Investiții din cadrul Ministerului Justiției, Constantin Rădulescu, o solicitare de aprobare a „Acordului prealabil” pentru obiectivul de investiții Sector nou de deținere – Penitenciar Iași. Și un proces verbal din 2008 arată că s-a efectuat o expertiză tehnică a obiectivului „Pavilion detenție 600 de locuri” în cadrul Penitenciarului Iași.

Documentele au fost publicate după ce, duminică, a avut loc un schimb de replici între Tudorel Toader și reprezentanții Federației Sindicatelor din penitenciare.

„PS la PS: Fără a pronunța vreun nume: situația pavilionului A, din penitenciarul Iași, a fost cunoscută urmare a expertizelor din 2008 și 2016! Întrebare – la vremea respectivă, oare ce făceau, ce funcții ocupau criticii de astăzi?”, a precizat Tudorel Toader, luni, pe pagina sa de Facebook.

Ministrul Justiției a precizat anterior că mutarea câtorva sute de deținuți de la închisoarea din Iași la alte unități face parte dintr-un plan de redistribuire, la respectivul penitenciar urmând să fie făcute lucrări de modernizare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
14 copii din Buzău au rămas orfani de tată, după un accident cumplit. Cum s-a...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Ungaria a abandonat. Dezastru istoric pentru Viktor Orban. Maghiarii au înlemnit
Prognoza meteo actualizată. Canicula se extinde în mai multe județe. Harta cu zonele fierbinți
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Cum au murit bogații lumii pe iahtul nauragiat în apele Siciliei
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Pauza de 5 secunde ar putea ajuta cuplurile să treacă peste certuri